Πρότυπα κέντρα διδασκαλίας & εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών αναζωογόννησης, αποτοξίνωσης, χαλάρωσης & ενίσχυσης μηχανισμών αυτοθεραπείας και βιοενέργειας (Shirodhara, βασικοί τύποι αγιουρβεδικού μασάζ, Sweda, Basti, Nasyam κ.α.).

H Ayurveda Hellas A.E., υπό την αιγίδα της ΕΛ.E.M.E.E.A. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Αγιουρβέδα), όντας πάντα σε επαφή με το AYUSH, το επίσημο Ινστιτούτο της Ayurveda στην Ινδία,το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας και με διεθνώς αναγνωρισμένα αγιουρβεδικά κέντρα, δημιούργησε δυό πρότυπα αγιουρβεδικά κέντρα "Ayurcare", αρχικά το πρώτο στην Αθήνα και στη συνέχεια και στην θεσσαλονίκη Β.Όλγας (πολύ σύντομα το τρίτο στην χαλκιδική).

H ανάγκη για τη δημιουργία τέτοιων πρότυπων κέντρων με βάση τα δεδομένα της χώρας προέλευσης του αγιουρβεδικού συστήματος την Ινδία είναι μεγάλη, για να υπάρχουν σημεία αναφοράς με όσο το δυνατό πιο αυθεντικά δεδομένα, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να ενημερώνεται, να συγκρίνει και να κάνει σωστότερες επιλογές.Επίσης και κάποιες άλλες εναλλακτικές, ενεργειακές θεραπείες όπως rejuvance, βιοενέργεια ,αρωματοθεραπεία,reiki κ.α. ενσωματώνονται στις ειδικές αγιουρβεδικές προτάσεις, αποκτώντας μια ιδιαίτερη «αγιουρβεδική χροιά».

Στόχος δεν είναι η ίδρυση απλά κάποιων «Ayurvedic Spa», αλλά πρότυπων χώρων, που στη συνέχεια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για τη δημιουργία νέων κέντρων από ενδιαφερόμενους, που θα ήθελαν να αποκτήσουν την ανάλογη τεχνογνωσία και τον κατάλληλο εξοπλισμό, με βάση πάντα τα δεδομένα και την υποστήριξη των επίσημων φορέων και κέντρων στην Ινδία.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αυθεντικών αγιουρβεδικών τεχνικών είναι η ιδιαίτερη επιλογή των λαδιών, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την αγιουρβεδική ιδιοσυγκρασία του ατόμου, τη φύση των προβλημάτων, τις συνθήκες του περιβάλλοντος, τον τύπο της τεχνικής που θα εφαρμοσθεί και τις τυχόν συμπληρωματικές τεχνικές. Οι συνθέσεις των λαδιών αποτελούνται από βότανα & αιθέρια έλαια σε ειδικές αναλογίες, με γνώμονα πάντα όλους τους παραπάνω παράγοντες.

    

Βασικές Αγιουρβεδικές Τεχνικές

Αναζωογόνησης, Αποτοξίνωσης, Χαλάρωσης

1) FULL BOBY ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΟ ΜΑΣΑΖ
Πλεονεκτήματα του αυθεντικού αγιουρβεδικού μασάζ: Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, τη σωματική ευλυγισία και το μυϊκό τόνο. Βοηθά στη μείωση και στο κάψιμο του υπερβολικού και επίμονου λίπους από το σώμα. Τονώνει το δέρμα και συμβάλλει στη διαδικασία αναζωογόνησης του. Κινητοποιεί το πεπτικό σύστημα και επιταχύνει την αποβολή των άχρηστων ουσιών. Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Βοηθά στα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο. Αποτελεί έναν φυσικό τρόπο για υγεία και ομορφιά.

2) NASYAM
(Ρινική τεχνική) Χορηγούνται μέσα από τα ρουθούνια μερικές σταγόνες ειδικού βοτανικού ελαίου ή βοτανικού χυμού. H Nasyam ανήκει στις θεραπείες Panchkarma. Εφαρμογή της Nasyam έχει αποδειχθεί ευεργετική σε προβλήματα όπως ιγμορίτιδα, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, νευρολογικές δυσλειτουργίες, ακαμψία του λαιμού. Δυναμώνει τα μαλλιά και τα μάτια.

3) KARNA POORAN
H εισαγωγή ειδικού βοτανικού λαδιούστα αυτιά για ένα ορισμένο διάστημα. H πρακτική εφαρμογή της Karna Pooran είναι η αναζωογόνηση για τα όργανα στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού. Τα αυτιά και τα μάτια είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τα πέλματα. H εφαρμογή λαδιού στα αυτιά προκαλεί μια αίσθηση δροσιάς και απαλλάσσει τα πόδια από την αίσθηση καψίματος.

 

4) AKSHI TARPANAM
Πρόκειται για αγιουρβεδική ανανεωτική θεραπεία ειδική για τα μάτια. Τα μάτια «πλένονται» με καθαρή μορφή εξαγνισμένου γκι (ghee) για 2 έως 10 λεπτά περίπου. H θεραπεία αυτή μειώνει τον πόνο και το κάψιμο των ματιών, βοηθά στο σύνδρομο της ξηροφθαλμίας, ενισχύει τους οφθαλμικούς μύες, ανακουφίζει την ένταση των ματιών λόγω χρήσης υπολογιστή, οδήγησης, μεταμεσονύκτιων δραστηριοτήτων, έντονου ηλιακού φωτός, συγκολλήσεων κ.λπ.

5) BAST / NADI SWED
Για το Bashp Swed, ως θεραπεία χρησιμοποιούνται ατμοί από αφέψημα βοτάνων. Επίσης χρησιμοποιείται ως μετα-θεραπευτική διαδικασία Abhyangam σε περιπτώσεις αναζωογόνησης. Για το δε Nadi Swed, ατμοί από αφέψημα βοτάνων χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για μεμονωμένα σημεία (χρησιμοποιείται ως τοπική θεραπεία).

6) SHIRODHARA
Με αυτή τη μέθοδο, εγχύεται σταθερά και συνεχώς ειδικό αγιουρβεδικό έλαιο πάνω στην περιοχή του κεφαλιού για 30 – 60 λεπτά. H Shirodhara είναι τεχνική ιδιαίτερα ευεργετική για το άγχος, την αϋπνία, το πρόωρο άσπρισμα & την απώλεια των μαλλιών, και επαναφέρει τη διαταραγμένη ισορροπία του VATA. Επιπλέον, αναζωογονεί το νευρικό σύστημα. Αποτελεί μία από τις πιο χαλαρωτικές μεθόδους.

7) HRUD BASTI / KATI BASTI
Χλιαρό θεραπευτικό έλαιο απλώνεται σε όλο το σώμα – και ιδιαίτερα με ειδική διαδικασία στην περιοχή του στέρνου. H μέθοδος Hrud basti μειώνει τους μυϊκούς πόνους στο στήθος & παράλληλα ενισχύει τους υποστηρικτικούς μύες. Αντίστοιχα, η μέθοδος Kati basti είναι ευεργετική για τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης, τις Οσφυαλγίες, Ισχιαλγίες, κ.λπ.


Αλλές Συμβατές Τεχνικές

 

 

REJUVANCE

Το ρεζουβάνς είναι ένα φυσικό λίφτινγκ προσώπου το οποίο στηρίζεται σε ένα σύνολο εφαρμογών ολιστικού μασάζ. Γίνετε μονάχα με τα ακροδάχτυλα, δεν χρησιμοποιεί σκευάσματα, ενέσεις ή οτιδήποτε άλλο. Καθώς επιδρά στον συνδετικό ιστό και στους μύες απελευθερώνει κολαγόνο και ελαστίνη αποκαθιστώντας την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος. Λιαίνει τις ρυτίδες, χαλαρώνει τους σφυγμένους απο την ένταση μύες και δίνει μία σφρυγιλότητα σε εκείνους που έχουν ατονήσει.Προσφέρεται σε γυναίκες και άνδρες προσδίδοντας βαθιά χαλάρωση όλου του σώματος δρώντας ευεργετικά στην εξάλειψη εντάσεων και πονοκεφάλων.

Ένας πλήρης κύκλος θεραπειών ολοκληρώνεται σε 6 εβδομαδιαίες συνεδρίες.

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΟ ΜΑΣΑΖ   Ή   ΝΜΤ (NEUROMYSKOULAR THERAPY)

Καθημερινά μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά ικανά να αναταράξουν την φυσική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος. Τραυματισμοί, μυικά πιασίματα,άγχος, στρες κ.α. που αν δεν αντιμετωπιστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, εξελίσσονται σε χρόνιες δυσλειτουργίες.Το ΝΜΤ, βασισμένο στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου, είναι ένα είδος θεραπευτικού μασάζ, που χρησιμοποιεί ανατολικές και δυτικές προσεγγίσεις στην τεχνοτροπία του.Δρα αναλγητικά στον κάθε πόνο του σώματος και επιτυγχάνει την ευθυγράμιση του δυναμώνοντας ταυτόχρονα τους μύες!Απαλλάσσει το σώμα από σημεία πυροδότησης που δημιουργούν αντανακλαστικό πόνο.Ενδυναμώνει μυικά την πάσχουσα περιοχή και βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου!Επαναφέρει την φυσιολογική στάση του σώματος, την ελαστικότητα και την ευλυγισία στους μύες και τις αρθρώσεις!Αντιμετωπίζει μυοσκελετικούς πόνους, ισχιαλγία, σκολίωση, αυχενικό....

REIKI

Το Reikiείναι μια ενεργειακή θεραπευτική τεχνική. Αποτελεί μια απλή, απόλυτα φυσική και μη παρεμβατική μέθοδο εξισορρόπησης του εαυτού μας, που στηρίζεται στην ενέργεια που έρχεται από το σύμπαν!Κατά την διάρκεια του Reiki, ο θεραπευτής βάζει απαλά τα χέρια του κοντά ή επάνω στο ντυμένο σώμα του δέκτη και κατευθύνει την φυσική ροή της ενέργειας, επαναφέροντάς το σε κατάσταση ισορροπίας!Δρα τόσο σε φυσικό επίπεδο-στο σώμα-, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο-στο νου και στα συναισθήματα-!Οι περισσότεροι άνθρωποι εντυπωσιάζονται με την ηρεμία, την γαλήνη και την αίσθηση διαύγειας και καθαρότητας που προσφέρει το Reiki, όσο και με την άμεση, γρήγορη και ωφέλιμη δράση του σε όλα τα επίπεδα!Γι'αυτούς τους λόγους το Reiki αποτελεί την πιο γνωστή και δημοφιλή μέθοδο ενεργειακής θεραπείας στον κόσμο!

 

‘Η Αγάπη και η Ενότητα είναι τα μεγάλα θεμέλια της δημιουργίας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε παιδιά της Θεϊκής Αγάπης και η αιώνια νίκη πάνω σε κάθε κακό και πόνο πετυχαίνετε με την τρυφερότητα και την αγάπη’.

Τα ανθοϊάματα είναι μία ολιστική, συμπληρωματική θεραπεία που δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1930 από τον Άγγλο ιατρό Dr. Endward Bach, παθολόγο και βακτηριολόγο. Μετά από πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο της κλασικής ιατρικής, επηρεασμένος από την φιλοσοφία του Παράκελσου, του Steiner και τον ιδρυτή της ομοιοπαθητικής Hahnemann, ο Dr. Bach οδηγήθηκε στην επίγνωση πως οι συμβατικές μέθοδοι της δυτικής ιατρικής δεν μπορούν να θεραπεύσουν ουσιαστικά τα αίτια των νόσων και του πόνου των ανθρώπων. Μέσα από την διαίσθηση, την παρατηρητικότητα και την εσωτερική του πορεία, οδηγήθηκε στην ανακάλυψη 38 ανθών και φυτών τα οποία έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν στην ανθρώπινη ψυχή και να την θεραπεύουν εκ των έσω.


Ανθοϊάματα

 


Η θεραπεία των ανθοϊαμάτων είναι ουσιαστική καθώς εστιάζει στην αποκατάσταση της σχέσης μας με την βαθύτερη ουσία μας και έτσι θεραπεύει τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από ψυχικές και σωματικές νόσους. Διότι, σύμφωνα με τον Bach, κάθε νόσος είναι αποτέλεσμα της μη-αρμονικής σχέσης ανάμεσα στην ψυχή και το σώμα ή την προσωπικότητα του ανθρώπου, που αναδύεται όταν το άτομο δεν ακολουθεί τις βαθύτερες επιταγές της ψυχής του. Τα ανθοϊάματα, συνεπώς, δεν θεωρούν την ασθένεια ως πρόβλημα, αλλά μάλλον ως ευκαιρία εξέλιξης. Οι ασθένειες λειτουργούν ως δείκτες των σημείων που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε, να θεραπεύσουμε και να εναρμονίσουμε, και μέσω αυτών να αναπτυχθούμε με στόχο την αφύπνισή μας.

Η προσέγγισή μας στα ανθοϊάματα είναι ολιστική αλλά και ενεργειακή, καθότι και τα ίδια τα άνθη που χρησιμοποιούνται από την μέθοδο αυτή θεραπεύουν την ψυχή και το σώμα μας ξεκινώντας από το επίπεδο της πληροφορίας και της δόνησης. Γνωρίζοντας πως ο άνθρωπος είναι δημιουργός της πραγματικότητας του και πως ο λόγος έχει δύναμη παρασκευάζουμε τα ανθοϊάματα με πολλή αγάπη, θετική ενέργεια και φως, μέσα από ιεροτελεστία, χρησιμοποιώντας τα αγνότερα υλικά καθώς και καθαρό νερό, ειδικά ενδυναμωμένο και αφιερωμένο για αυτήν την εργασία.

Ανακαλύπτοντας τα ελαττώματά μας, μπορούμε να τα εξαλείψουμε καλλιεργώντας την αντίθετή τους αρετή έχοντας εμπιστοσύνη και δύναμη. Τελικά αυτό που χρειάζεται να μάθουμε είναι πως κερδίζουμε από την αγάπη και την πραότητα, και καλλιεργώντας αυτές τις αρετές κανένα "κακό" δεν μπορεί να μας συμβεί. Σε κάθε ζωντανή Ψυχή υπάρχει κάτι καλό. Και όσο πιο πολύ προοδεύουμε, τόσο μεγαλύτερη ευλογία γινόμαστε για τον Εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας.