Η Σοφία Παπαδοπούλου είναι μια γυναίκα με τσαγανό. Προτίμησε να θυσιάσει μια σίγουρη καριέρα στο Δημόσιο, μια ήσυχη και βολεμένη καθημερινότητα, για να ακολουθήσει, όπως η ίδια λέει, την καρδιά της. Είναι Χημικός, ερευνήτρια της Αγιουρβέδα και πρόεδρος της «Ayurveda Hellas A.E.». Με αυτήν της τη συνέντευξη μας μιλάει για όλα εκείνα που συνθέτουν έναν υγιή τρόπο ζωής, πνευματικά και ψυχικά, και για τα μυστικά μιας πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου…

Στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΝΗ

Πώς μια Ελληνίδα έφτασε έως τις Ινδίες; Αναζητούσατε κάτι εκεί ή προέκυψε τυχαία η ενασχόλησή σας με την Αγιουρβέδα;

«Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάρμα, πεπρωμένο; Βέβαια, ήμουν πάντοτε πολύ ανήσυχο άτομο για να αποδεχτώ τα βολικά στερεότυπα των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων. Η έντονη αναζήτηση που με διέκρινε πάντα αλλά και κάποιες ανατροπές στη ζωή μου με οδήγησαν στις Ινδίες, μια χώρα που στην πορεία ανακάλυψα πως έχει πολλά κοινά με τον δικό μας πολιτισμό. Μπορεί να είναι διαφορετικοί οι συμβολισμοί, αλλά πρόκειται για την ίδια φιλοσοφία, μια πολιτιστική προσφορά 5.000 χρόνων, ίσως και περισσότερο».

Γιατί μια ινδική πρακτική ή παράδοση και όχι η ελληνική;

«Αρκεί να πω ότι η Αγιουρβέδα ετυμολογείται από τις λέξεις “αγιούς”, που σημαίνει “υγεία, ζωή” και “βέδα”, που σημαίνει “γνώση”. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. Απλώς στις Ινδίες υπάρχει διασωσμένο πολύ γραπτό υλικό, το οποίο βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τις δικές μας έννοιες, που έχουν χαθεί, ιδίως μετά την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Μάλιστα, υπάρχει ολόκληρος κλάδος της Αγιουρβέδα που καλείται “UNANI MEDICINE”, δηλαδή “Ελληνική Ιατρική”. Οι Ινδοί έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και τη γνώση που έρχεται από τη χώρα μας και τη συνδυάζουν με τη δική τους, ακριβώς γιατί έχει πολλά κοινά σημεία με την πολύ αρχαία, ασκληπιεία και την ιπποκράτεια Ιατρική, καθώς και με όλα τα πολύ παλιά, παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ΜΙΑ, έτσι δεν είναι;».

Ποια είναι η φιλοσοφία και οι αρχές της Αγιουρβέδα; Σε τι διαφέρει από τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες;

«Είναι η επιστήμη της φυσικής υγείας και της εκπλήρωσης του σκοπού της ζωής, που μας παρέχει άριστη ενέργεια και ικανή νοημοσύνη, ώστε να ζήσουμε πολύ και, προπάντων, να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Παράλληλα, μας μαθαίνει να συμβάλλουμε στην ευημερία του κόσμου γύρω μας. Δεν μπορείς να ακολουθείς τις αρχές της Αγιουρβέδα και να είσαι ατομιστής, γιατί σε βοηθά να κατανοήσεις τις επιπτώσεις των πράξεών σου, από τον τρόπο με τον οποίο τρέφεσαι, κοιμάσαι, αναπνέεις, συμπεριφέρεσαι μέχρι την αξία της εργασίας, της μελέτης, της προσευχής και του διαλογισμού».

Ο κόσμος είναι πλέον λίγο επιφυλακτικός με τις εναλλακτικές θεραπείες. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

«Γιατί δεν παρέχεται αρκετή και σωστή πληροφόρηση, ώστε να υπάρξει και ουσιαστική γνώση του κάθε αντικειμένου. Ένας από τους δικούς μας στόχους, της ΕΛΕΜΕΕΑ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής της Επιστήμης της Αγιουρβέδα) και της “Ayurveda Hellas”, είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο να ερευνήσει και να μάθει μόνος του ό,τι χρειάζεται. Υπάρχει πολύ υλικό στη “συγκεχυμένη” πραγματικότητα που ζούμε και απαιτείται ειδική, προσωπική προσπάθεια για να ανακαλύψουμε πανάρχαιες και πανανθρώπινες αλήθειες. Και, βέβαια, χρειάζεται σωστή καθοδήγηση για να “ξαναθυμηθούμε”. Όσο πιο παλιά είναι μια γνώση τόσο πιο αυθεντική είναι και πιο κοινή για όλους τους λαούς, σε ό,τι αφορά την αντίληψη του κόσμου».

Είναι ασύμβατη η Αγιουρβέδα με την κλασική Ιατρική, όπως συμβαίνει με άλλες εναλλακτικές μεθόδους; Ποια η σχέση της με άλλα εναλλακτικά συστήματα;

«Σε καμία περίπτωση! Η προσέγγιση της Αγιουρβέδα ποτέ δεν απέρριψε την κλασική Ιατρική. Αντίθετα, επεκτείνεται με τη Δυτική Ιατρική και ενώνει την αρχαία παράδοση με τις σύγχρονες πρακτικές, τις έρευνες και την τεχνολογία. Σε σχέση με τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες, η Αγιουρβέδα αποκαλείται “mother of all the healings”, δηλαδή “μητέρα όλων των θεραπειών”, γιατί θεωρείται ότι εγκολπώνεται όλα τα αρχαία θεραπευτικά συστήματα και τα επηρέασε, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι, παρόλο που πρόκειται για μια πανάρχαια ιατρική γνώση, αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σύστημα προληπτικής – θεραπευτικής μεθόδου και υγιούς τρόπου ζωής, με πλούσιο καταγεγραμμένο υλικό».

Είναι ολιστική ιατρική και σύνθετη μέθοδος; Τι περιλαμβάνει; Ακόμη, δίνει περισσότερη βαρύτητα στην πρόληψη, τη θεραπεία ή και στα δύο;

«Είναι μια ολιστική μέθοδος που μας βοηθά να ζούμε με ισορροπία, αρμονία και υγεία. Αποτελείται από ένα σύνολο αγωγών: καθημερινή, εποχική, συμπεριφοριστική κ.ά. Περιλαμβάνει βοτανοθεραπεία, γιόγκα και σωρεία άλλων πρακτικών.

Σκοπός της είναι να ΜΗΝ αρρωστήσουμε και, υπό αυτήν την έννοια, η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην πρόληψη. Στην πραγματικότητα, ένας θεραπευτής της Αγιουρβέδα θεωρεί τον εαυτό του αποτυχημένο ,αν ένας υγιής άνθρωπος, παρόλο που ακολουθεί τις οδηγίες του, αρρωστήσει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τεχνικές αντιμετώπισης των νόσων και ιδιαίτερα των χρόνιων. Η Αγιουρβέδα αφορά στην ατομική, ιδιαίτερη φύση του καθενός μας, στη διαφορετικότητά του και, παρότι υπάρχουν -τρόπος του λέγειν- πολλές συνταγές και θεραπείες, φροντίζει να μη διαταράξει τη ΖΩΤΙΚΗ δύναμη κάθε ανθρώπου.

Σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, πολλά εξαρτώνται από τη νομοθεσία της χώρας στην οποία η Αγιουρβέδα εφαρμόζεται. Σε κράτη όπου θεωρείται επίσημη Ιατρική, με πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλες υποδομές, φυσικά αναλαμβάνει πολύ βαριά περιστατικά και οξείες καταστάσεις. Στις Δυτικές χώρες λειτουργεί περισσότερο προληπτικά ή επικουρικά».

Μιλήστε μου για την «Himalaya». Θεωρείται η πιο έγκυρη εταιρεία της Αγιουρβέδα στην Ελλάδα. Πού οφείλεται αυτό;

«Όπως συνηθίζω να λέω, η Αγιουρβέδα υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει πάντα, με ή χωρίς εμάς. Αρκεί να σας πω ότι, αν googlάρετε στο Ίντερνετ τη λέξη “Αγιουρβέδα”, θα βρείτε περισσότερα από 22 εκατομμύρια αποτελέσματα. Ωστόσο, αν θέλει κάποιος να μάθει σωστά τη μέθοδο, αν επιθυμεί να προφυλάξει σωστά τον εαυτό του, χρειάζεται πολύ ψάξιμο και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις εταιρείες. Η “Himalaya” είναι μια παγκόσμια εταιρεία που ξεκίνησε τη δράση της από το 1930, συγκεντρώνοντας όλο τον πλούτο των γνώσεων, επί χρόνια, παντρεύοντας τον και δοκιμάζοντάς τον και στα Δυτικά εργαστήρια, με επιστημονικές μελέτες και πειράματα. Η “Himalaya” δραστηριοποιείται σε πάνω από 95 χώρες. Είναι, λοιπόν, η μοναδική με παγκόσμια παρουσία αλλά και αυτή που έχει ξεχωριστή μονάδα σε Ευρώπη και Αμερική, ώστε να πληροί και τις Δυτικές προδιαγραφές και τα στάνταρντ. Βέβαια, το πάντρεμα με τη Δύση μάς απέδειξε αυτά που ήδη ξέραμε. Στο Ινστιτούτο Ερευνών της “Himalaya” (RND, Research and Development) σήμερα γίνονται ειδικές έρευνες, ενώ φοιτητές αλλά και μεταπτυχιακοί, απόφοιτοι Ιατρικών ή άλλων σχολών, κάνουν ειδική εκπαίδευση».

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν τη θεραπεία, τι μπορεί να πάρει και τι μπορεί να μάθει από σας; Πείτε μου για τα σεμινάρια και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνετε.

«Η Αγιουρβέδα είναι το “εγχειρίδιο χρήσης του ψυχοφυσιολογικού μας χάρτη”. Είναι αυτό που είπε ο Σωκράτης: “Γνώθι σαυτόν”. Είναι η γνωριμία με τον εαυτό μας, το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή μας, η επίγνωση των αναγκών μας, ώστε ανά πάσα στιγμή να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή μας, δαμάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, και τον χαρακτήρα μας. Το σλόγκαν το δικό μας είναι: “Ολοκληρωμένες προτάσεις φυσικού ευ ζην και μακροζωίας”. Θέλω να τονίσω ότι η όλη μας δράση -και η επιχειρηματική, αν θέλετε- δεν στηρίζεται όχι μόνο στα προϊόντα, αλλά και στην παροχή ενός φιλοσοφικού και επιστημονικού υπόβαθρου, με ενημερωτικά – εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκδόσεις των πιο χαρακτηριστικών τίτλων ξένης και ελληνικής βιβλιογραφία, δημιουργική επαφή με τα επίσημα ινστιτούτα και τις πρεσβείες, διοργάνωση θεραπευτικών – εναλλακτικών διακοπών, αρθρογραφία κ.ά. Όποιος θέλει να μας βρει μπορεί να τηλεφωνήσει στο 210-3632350, να μπει στο σάιτ www.ayurveda-hellas.gr ή να επισκεφτεί τα γραφεία μας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Σοφία Παπαδοπούλου και Αγιουρβέδα. Πόσο «δεμένες» είστε, τελικά;

«Πιο πολύ δεν γίνεται. Είναι για μένα στάση ζωής, το φίλτρο των επιλογών και των δράσεών μου, τόσο επαγγελματικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Θεωρώ ευλογία το ότι η “δουλειά” μου, δηλαδή το πεδίο δημιουργίας μου, είναι συνυφασμένο με κάτι τόσο υπέροχο. Ίσως γι’ αυτό υπάρχουν τόσο μεράκι και διαρκής έμπνευση».

Έχετε δεχτεί πόλεμο από άλλες εταιρείες ή ομάδες εναλλακτικού περιεχομένου;

«Η διχόνοια είναι η βασική αιτία όλων των δεινών του έθνους μας. Εγώ θα ξέφευγα λες; (γελάει) Το έχουν πει πριν από μένα οι ποιητές, οι σοφοί και οι λόγιοι. Ωστόσο, η γνώση που απέκτησα και η αντίληψή μου για τα πράγματα με έμαθαν να κοιτάω μπροστά, να προχωρώ, να μη στέκομαι σε αυτά. Η “Himalaya” μού εμπιστεύτηκε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των προϊόντων της λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το Χημικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δέχτηκα πόλεμο για πάρα πολλούς λόγους: για τις σπουδές μου, το στυλ της ζωής μου, τις επιλογές μου, γιατί ήμουν πολύ νέα, ήμουν γυναίκα και επιχειρηματίας. Ωστόσο, πιστεύω πως, όταν υπάρχει δυνατό όραμα και όταν υπηρετείς το καλό, η διαφοροποίηση και η ποιότητα είναι ορατές. Άλλωστε, όσο πιο πολλές ανατροπές έχει κάποιος, όσο πιο πολλές θυσίες κάνει γι’ αυτό που πιστεύει και αγαπά τόσο πιο πιθανό είναι αυτό που επιθυμεί να του συμβεί, να το πετύχει…».