Στην Αγιουρβέδα, μία ισορροπημένη δίαιτα δεν περιστρέφεται γύρω από λίπη, υδρογονάνθρακες και πρωτεΐνες. Ούτε δίνεται μεγάλη προσοχή σε θερμίδες , βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά μας είναι γνωστά διανοητικά , όχι μέσα από άμεση εμπειρία. Δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε τη βιταμίνη C στην πορτοκαλάδα σας, πολύ λιγότερο δε, τη διαφορά της με τη βιταμίνη Α. Στο μεγαλύτερο μέρος της η δυτική διατροφή βγαίνει μέσα από εργαστηριακή ανάλυση. Η Αγιουρβεδική διατροφή βγαίνει απευθείας μέσα από τη φύση. Όταν οι γευστικές θηλές συναντούν μια μπουκιά τροφής, μια τεράστια ποσότητα χρήσιμων πληροφοριών μεταβιβάζεται στις ντόσα. Δουλεύοντας αποκλειστικά με αυτές τις πληροφορίες, η Αγιουρβέδα μας επιτρέπει να τρώμε μία ισορροπημένη δίαιτα φυσικά, με οδηγό τα δικά μας ένστικτα, χωρίς να μετατρέπουμε τη διατροφή σε ένα διανοητικό πονοκέφαλο.

Όταν η τροφή μιλάει στις ντόσα σας, έχει να πει πολλά, επειδή μέσα της υπάρχουν οι διαφορετικές guna –βαρύ και ελαφρύ, ξηρό και ελαιώδες, θερμό και ψυχρό. Οι πρωταρχικές όμως πληροφορίες περιέχονται στη γεύση της. Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει έξι γεύσεις ή rasas : γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό είναι οι τέσσερις ήδη γνωστές, συν άλλες δύο, το πικάντικο και το στυφό. Όλες οι καρυκευμένες τροφές είναι πικάντικες. Στυφή είναι η γεύση που κάνει το στόμα σας να σουφρώνει. Η τανίνη στο τσάι είναι στυφή, όπως και η ξερή, αλευρώδης γεύση των φασολιών.

Στην Αγιουρβέδα μία ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι rasa σε κάθε γεύμα. Ένα μενού για δείπνο σαν αυτό που ακολουθεί είναι ισορροπημένο:

Μαρουλοσαλάτα                                          (Πικρό, στυφό)

Κοτόπουλο ψητό στα κάρβουνα

με ρύζι στον ατμό                                         (Αλμυρό, Ξινό, Πικάντικο, Γλυκό)

Παγωτό βανίλια                                            (Γλυκό)

 

Ακόμη και αν αφαιρέσετε το παγωτό σαν επιδόρπιο, το γεύμα αυτό θα παραμείνει ισορροπημένο, από τη στιγμή που διατηρεί και τις έξι γεύσεις. Εάν το κοτόπουλο στα κάρβουνα αντικατασταθεί από ψητό κοτόπουλο, θα έλειπαν οι rasa του πικάντικου και του ξινού. Θα μπορούσαν να επανέλθουν εάν προσθέτατε μερικές φέτες ντομάτες (γλυκό και ξινό) και ραπανιού ( πικάντικο) στη σαλάτα. Δεν είναι αναγκαίο να παραφορτώνετε τα γεύματα σας με κάθε γεύση. Λίγα μόνο ίχνη από χορταρικά και μπαχαρικά προσθέτουν το πικάντικο και το πικρό σε ένα γεύμα. Ούτε είναι καλό να αφήνετε τις ίδιες γεύσεις να κυριαρχούν κάθε ημέρα. Ο βασικός κανόνας είναι να δίνετε στο σώμα σας και τις έξι rasa σε κάθε γεύμα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται απόλυτα στην τροφή.

 

Πώς να ικανοποιείτε τις ντόσα

Η γεύση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ισορροπία μίας επιβαρυμένης ντόσα, εφόσον η κάθε ντόσα βρίσκεται σε επιφυλακή για τις γεύσεις που τη φέρνουν σε ισορροπία.

Η Βάτα ισορροπεί με το αλμυρό, το ξινό και το γλυκό.
Η Πίττα ισορροπεί με το πικρό, το γλυκό και το στυφό
Η Κάφα ισορροπεί με το πικάντικο, το πικρό και το στυφό.
(Οι πλάγιες γεύσεις έχουν την ισχυρότερη επίδραση στη μείωση μίας ντόσα.)

 

ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΩΝ

O πιο βασικός οδηγός για το τι πρέπει να τρώμε είναι ο σωματότυπός σας. Εάν είστε Βάτα, η ντόσα αυτή θέλει να ισορροπεί με διαφορετικές γεύσεις από εκείνες της Πίττα ή της Κάφα. Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι γευματίζουν σε ένα καφέ και παραγγέλνουν και οι δύο σαλάτα του σεφ, παγωμένο τσάι και λεμονάδα με ανθρακικό. Εάν ο ένας είναι  τύπος Πίττα, το γεύμα αυτό είναι εξαίρετο, επειδή οι γλυκές γεύσεις και η δροσιά της τροφής βοηθούν στην εξισορρόπηση της Πίττα ντόσα. Εάν όμως ο άλλος είναι τύπος Βάτα, το γεύμα αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Τα ωμά λαχανικά και ιδιαίτερα τα πικρά, τα κρύα ποτά και η έλλειψη συμπαγούς τροφής ρίχνουν τη Βάτα σε ανισορροπία. Όταν τελειώσει το γεύμα , οι δύο άνθρωποι θα φύγουν νιώθοντας διαφορετικά, παρά το ότι έχουν φάει το ίδιο γεύμα. Ο τύπος Πίττα θα αισθάνεται αλέγρος και αναζωογονημένος και ο Βάτα ανικανοποίητος και πεσμένος.

Να γιατί έχει σημασία να ταιριάζετε τη φυσική σας σύνθεση, με τη σωστή δίαιτα. Ακολουθεί ένας πίνακας με τις ιδιότητες των τροφών όπως αυτές επηρεάζουν τις ντόσα.

 

ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗ ΒΑΤΑ                                ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΒΑΤΑ

Γλυκό         Βαρύ                                                  Πικάντικο         Ελαφρύ

Ξινό            Λιπαρό                                               Πικρό               Ξηρό

Αλμυρό      Ζεστό                                                 Στυφό               Κρύο

 

 

ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ                              ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΠΙΤΤΑ

Γλυκό            Κρύο                                                  Πικάντικο        Ζεστό

Πικρό             Βαρύ                                                  Ξινό                 Ελαφρύ

Στυφό             Ξηρό                                                  Αλμυρό           Λιπαρό

 

ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΑ                           ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΑ

Πικάντικο        Ελαφρύ                                            Γλυκό              Βαρύ

Πικρό              Ξηρό                                                 Ξινό                Λιπαρό

Στυφό              Ζεστό                                               Αλμυρό          Κρύο

 

Όπως βλέπετε, κάθε τομέας περιλαμβάνει τρείς γεύσεις και τρείς guna ή ιδιότητες.

Τις έξι ήδη γνωστές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό, πικάντικο και στυφό. Τις έξι guna, που πηγαίνουν ανά δύο:

Βαρύ ή ελαφρύ- το σιτάρι είναι βαρύ, το κριθάρι ελαφρύ ,το βοδινό είναι βαρύ, το κοτόπουλο ελαφρύ, το τυρί είναι βαρύ , το αποβουτυρωμένο γάλα ελαφρύ.
Λιπαρό ή ξηρό- το γάλα είναι λιπαρό, το μέλι είναι ξηρό, τα φασόλια σόγιας είναι λιπαρά, οι φακές ξηρές, οι καρύδες είναι λιπαρές, τα λάχανα είναι ξηρά.
Κρύο ή ζεστό (ψύχει ή θερμαίνει το σώμα)- το πιπέρι είναι ζεστό, η μέντα είναι κρύα, το μέλι είναι ζεστό , η ζάχαρη είναι κρύα, τα αυγά είναι ζεστά, το γάλα είναι κρύο.

Οι ιδιότητες αυτές μιλάνε απευθείας στη γλώσσα και στο στομάχι. Εάν θέλετε να ισορροπήσετε την Πίττα, αποφεύγετε τροφές που μοιράζονται τις ιδιότητες της. Μία καυτερή πιπεριά, με το να είναι πικάντικη , ζεστή και λιπαρή, θα προκαλέσει φυσικά την επιβάρυνση της Πίττα.Δε χρειάζεται να απομνημονεύσετε αυτές τις ιδιότητες. Αν και τα Αγιουρβεδικά κείμενα δίνουν μεγάλους καταλόγους τροφών όπως αυτές ταιριάζουν στις γεύσεις τους και στις guna, η γνώση αυτή βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα σας. Εάν ισορροπείτε θα θέλετε ζεστή τροφή όταν νιώθετε κρύο, ελαφριά τροφή όταν νιώθετε βαριά.  Το ίδιο ισχύει και για τις γεύσεις. Εάν είστε τύπος Κάφα και σας πηγαίνει η γεύση της πράσινης σαλάτας, αυτό σας λέει ότι ισορροπείτε, επειδή τα πράσινα λαχανικά είναι γενικά πικρά και στυφά( δύο γεύσεις που είναι καλές για σας).

Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει να ζεί κανείς συντονισμένος με τη φύση – αυτό που σας αρέσει να τρώτε είναι αυτό που το σώμα σας χρειάζεται για την ισορροπία του. Από την άλλη μεριά, εάν είστε το ίδιο πρόσωπο Κάφα και πέφτετε με τα μούτρα στα πατατάκια (αλμυρά), παγωτά (γλυκά) και τυριά ( ξινά), ούτε τα ένστικτα  σας είναι ισορροπημένα, ούτε και η Κάφα ντόσα σας. Ένα απλό γιατρικό είναι να ξεκινήσετε να τρώτε ξανά και τις έξι γεύσεις, μένοντας μακριά από αυτά που  λαχταράτε έντονα. Έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία εξισορρόπησης σας και καθώς θα συμβαίνει αυτό, θα ανακτήσετε με φυσικό τρόπο τα χαμένα ένστικτά σας. Δε θα εγκαταλείψετε τα πατατάκια και τα παγωτά, αλλά μια πράσινη σαλάτα θα σας ικανοποιεί στον ίδιο βαθμό, επειδή θα ικανοποιεί την κυρίαρχη ντόσα σας.

Πώς να διαλέξετε την κατάλληλη δίαιτα για το σωματότυπό σας  

Τώρα που γνωρίζετε τις γενικές αρχές πίσω από μία ισορροπημένη Αγιουρβεδική δίαιτα, μπορούμε να προχωρήσουμε  στα ειδικά σημεία κάθε σωματότυπου. Η επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσετε είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση.

1. Επιλέξετε τη δίαιτα που ισορροπεί την κυρίαρχη ντόσα σας. Εάν είστε καθαρός τύπος Βάτα για παράδειγμα , θα ακολουθήσετε γενικά μία δίαιτα κατευναστική της Βάτα. Το ίδιο ισχύει εάν είστε τύπος Βάτα-Πίττα, αν και μπορείτε να κλίνετε στην κατεύθυνση της δίαιτας Πίττα οπότε το έχετε ανάγκη( όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν εμφανίζετε σημάδια επιβαρυμένης Πίττα, για παράδειγμα).Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε το ποια από τις δύο ντόσα θα πρέπει  να κατευνάσετε, σκεφτείτε ποιες είναι οι τροφές εκείνες που από την φύση τους σας κάνουν να νιώθετε υγιείς και ισορροπημένοι. Αυτές θα σας υποδείξουν γενικά την κατεύθυνση για μια σωστή δίαιτα. Εάν είστε ένας ή μία από τους σπάνιους τύπους των τριών ντόσα, μπορείτε συνήθως να τρώτε κάθε είδος Αγιουρβεδικής δίαιτας και να είστε ισορροπημένοι, αλλά για άλλη μία φορά, αφήστε τα ένστικτα, την εποχή του χρόνου και την κατάσταση της υγείας να είναι οι οδηγοί σας.

2. Εάν κάποιος Αγιουρβεδικός γιατρός σας έχει πει να ισορροπήσετε μία συγκεκριμένη ντόσα ακολουθήστε τη δίαιτα της ντόσα αυτής.

3. Αφήστε τη δίαιτα να κλίνει στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η εποχή του χρόνου. Οι εποχιακές αλλαγές απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις  στη βασική δίαιτα σας ( δε θα πίνατε παγωμένο τσάι το χειμώνα, για παράδειγμα, ακόμη και αν είστε ένας έντονα Πίττα τύπος).

Πώς να διαλέξετε την κατάλληλη δίαιτα για το σωματότυπό σας  

Τώρα που γνωρίζετε τις γενικές αρχές πίσω από μία ισορροπημένη Αγιουρβεδική δίαιτα, μπορούμε να προχωρήσουμε  στα ειδικά σημεία κάθε σωματότυπου. Η επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσετε είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση.

1. Επιλέξετε τη δίαιτα που ισορροπεί την κυρίαρχη ντόσα σας. Εάν είστε καθαρός τύπος Βάτα για παράδειγμα , θα ακολουθήσετε γενικά μία δίαιτα κατευναστική της Βάτα. Το ίδιο ισχύει εάν είστε τύπος Βάτα-Πίττα, αν και μπορείτε να κλίνετε στην κατεύθυνση της δίαιτας Πίττα οπότε το έχετε ανάγκη( όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν εμφανίζετε σημάδια επιβαρυμένης Πίττα, για παράδειγμα).

Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε το ποια από τις δύο ντόσα θα πρέπει  να κατευνάσετε, σκεφτείτε ποιες είναι οι τροφές εκείνες που από την φύση τους σας κάνουν να νιώθετε υγιείς και ισορροπημένοι. Αυτές θα σας υποδείξουν γενικά την κατεύθυνση για μια σωστή δίαιτα. Εάν είστε ένας ή μία από τους σπάνιους τύπους των τριών ντόσα, μπορείτε συνήθως να τρώτε κάθε είδος Αγιουρβεδικής δίαιτας και να είστε ισορροπημένοι, αλλά για άλλη μία φορά, αφήστε τα ένστικτα, την εποχή του χρόνου και την κατάσταση της υγείας να είναι οι οδηγοί σας.

2. Εάν κάποιος Αγιουρβεδικός γιατρός σας έχει πει να ισορροπήσετε μία συγκεκριμένη ντόσα ακολουθήστε τη δίαιτα της ντόσα αυτής.

3. Αφήστε τη δίαιτα να κλίνει στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η εποχή του χρόνου. Οι εποχιακές αλλαγές απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις  στη βασική δίαιτα σας ( δε θα πίνατε παγωμένο τσάι το χειμώνα, για παράδειγμα, ακόμη και αν είστε ένας έντονα Πίττα τύπος).

ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ

Προτιμήστε:
Δροσερές ή ζεστές τροφές, αλλά όχι αχνιστές.

Μέτρια βαριές συνθέσεις.
Πικρές, γλυκές και στυφές γεύσεις.

Λιγότερα βούτυρα και πρόσθετα λίπη.

Οι τύποι Πίττα έχουν από τη φύση τους, δυνατή, αποδοτική πέψη που θα συνεχίσει έτσι εκτός αν διαταραχτεί. Είναι πιο κοντά στο ιδεώδες του να μπορούν να τρώνε λίγο απ’ όλα. Χρειάζεται επομένως προσοχή να αποφεύγουν τις διαιτητικές καταχρήσεις. Η συνεχής χρήση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, η υπερφαγία και η παράδοση σε ξινές και πικάντικες τροφές έχουν τις πιο συνηθισμένες επιδεινωτικές επιδράσεις.

Η Πίττα, η μόνη ζεστή ντόσα, εκτιμά  τις δροσερές τροφές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Είναι μία καλή ιδέα να φροντίζετε με ιδιαίτερη προσοχή να υπάρχουν πικρές και στυφές γεύσεις στα γεύματα σας( που έχουν κυρίως οι σαλάτες και τα όσπρια). Οι δύο αυτές rasa χαλιναγωγούν την όρεξη, ξηραίνουν την πλεονάζουσα υγρασία και διατηρούν την οξύτητα της γεύσης. Επιπλέον αντισταθμίζουν τις αμβλυντικές επιρροές που έχουν πάνω στις γευστικές θηλές το πολύ αλάτι και η ζάχαρη, βοηθώντας έτσι τους Πίττα να είναι συγκρατημένοι στις ορέξεις τους, όπως ακριβώς τους προόριζε η φύση. Οτιδήποτε κάνει το γεύμα μία πιο χαλαρή και πειθαρχημένη εμπειρία βοηθάει επίσης και στον κατευνασμό αυτής της ντόσα.

Η δίαιτα για τον κατευνασμό της Πίττα που ακολουθεί είναι η φυσική επιλογή για τους τύπους Πίττα, εκτός αν υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις από έναν Αγιουρβεδικό γιατρό. Οι τύπου Πίττα ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ισορροπημένοι  με αυτή τη δίαιτα, ενεργητικοί μεν, αλλά με πιο μαλακή ενέργεια. Η σαρωτική τους όρεξη γίνεται επίσης πιο ήρεμη. Εάν υποφέρετε από ελαφρά συμπτώματα ανισορροπίας της Πίττα, όπως καούρες, οξυθυμίες ή υπερβολική δίψα, μια ανάλογη δίαιτα είναι εξίσου καλή. Δοκιμάστε την για ένα μήνα και δείτε εάν ανακουφίζεστε από τα συμπτώματα σας.

Στη συνέχεια δίνονται κάποια γενικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη δίαιτα αυτή.

Οι δροσιστικές, τονωτικές τροφές είναι οι πιο κατάλληλες για τους τύπους Πίττα και ειδικά το καλοκαίρι, με μειωμένη χρήση αλατιού, λαδιού και μπαχαρικών, τα οποία είναι θερμαντικά για το σώμα. Οι σαλάτες περιέχουν δύο γεύσεις, πικρό και στυφό, που ισορροπούν την Πίττα και είναι επίσης κρύες και ελαφριές. Το γάλα και το παγωτό κάνουν εξίσου καλό.
Το πλεόνασμα της Πίττα κάνει το σώμα πολύ ξινό. Για να το αντισταθμίσετε πρέπει γενικά να αποφεύγετε τις πίκλες, το γιαούρτι, τις ξινόκρεμες και τυρί. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού είναι μια εξαίρεση και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε  συγκρατημένα αντί για ξύδι στις σαλάτες σας. Οι τροφές από ζύμωση και τα αλκοολούχα αφεψήματα επιδεινώνουν την Πίττα εξαιτίας της ξινότητας  τους, όπως και τα οξέα στον καφέ. Εάν μάθετε να πίνετε τσάι βουνού , μέντα, γλυκόριζα ή το ειδικό κατευναστικό τσάι της Πίττα, θα δείτε μεγάλη διαφορά στην ομαλότητα των διαθέσεων σας.
Ένα πρωινό με κρύα δημητριακά, φρυγανιές κανέλλας και χυμό μήλου είναι καλό υποκατάστατο του καφέ με ντόνατς και χυμό πορτοκάλι, που διαταράσσουν την Πίττα.
Το λίπος στο κόκκινο κρέας, που κι αυτό ζεσταίνει το σώμα, δεν είναι αναγκαίο στους τύπους Πίττα. Μολονότι τους αρέσει το κρέας, ιδιαίτερα εάν κινούνται πολύ ξοδεύοντας μεγάλα ποσά ενέργειας, οι Πίττα τα καταφέρνουν καλύτερα από κάθε άλλο σωματότυπο με μια χορταστική δίαιτα. Εάν δεν είστε χορτοφάγος, βεβαιωθείτε ότι η δίαιτα σας περιλαμβάνει άφθονες ποσότητες γάλακτος, δημητριακών και λαχανικών. Όλα αυτά κάνουν τους Πίττα να αισθάνονται εξαιρετικά καλά. Μόλις εξοικειωθούν με τα εστιατόρια υγιεινής διατροφής, θα τα συμπαθήσουν περισσότερο από τις ψησταριές και τα Μεξικάνικα εστιατόρια, επειδή μετά θα νιώθουν πιο ήρεμοι και ικανοποιημένοι.
Οι τηγανισμένες τροφές είναι λαδερές, ζεστές, αλμυρές και βαριές, όλα αυτά που πρέπει να αποφεύγουν οι Πίττα. Από την άλλη, οι αμυλώδεις τροφές-λαχανικά, δημητριακά και φασόλια είναι ικανοποιητικές και κόβουν την αδηφάγο πείνα των Πίττα. Η σταθερή ενέργεια μιας πλούσιας σε υδρογονάνθρακες δίαιτας αντισταθμίζει την τάση για υπερφαγία κάτω από στρεσογενείς συνθήκες.
Οι προεπεξεργασμένες τροφές και οι τροφές των fast foods ρέπουν έντονα σε αλμυρές και ξινές γεύσεις. Μια καλή ιδέα για τους τύπους Πίττα είναι να τους αποφεύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Εφόσον τους αρέσει η πολυτέλεια , ένα ήσυχο, καλαίσθητο εστιατόριο αναδεικνύει ότι καλύτερο υπάρχει μέσα τους. Η γιαπωνέζικη και κινέζικη κουζίνα, επειδή έχουν σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και κρέας, είναι καλές επιλογές για τους Πίττα. Όταν τρώτε έξω, παραγγέλνετε δροσερό, όχι παγωμένο νερό, σαλάτα αντί για ζεστή σούπα, τρώτε το ψωμί με λίγο βούτυρο και μην διστάσετε να παραγγείλετε επιδόρπιο. Οι πικάντικες τροφές είναι πολύ διεγερτικές για τους Πίττα. Εάν σας αρέσει η Μεξικάνικη κουζίνα, μειώστε στο ελάχιστο το τυρί και τις ξινόκρεμες και παραγγείλετε μια δροσερή σαλάτα γκουακεμόλ (με σάλτσα αβοκάντο) για να αντισταθμίσετε την έντονη επιβάρυνση που προκαλούν  στην Πίττα τα τσίλις.
Οι Πίττα αντιδρούν καλά σε δίαιτες με μειωμένο αλάτι, αλλά εάν πιεστούν να τρώνε άγευστες τροφές, γρήγορα θα επαναστατήσουν. Ένας καλός συμβιβασμός είναι να μην έχετε αλάτι στο τραπέζι και να το χρησιμοποιείτε στην κουζίνα μόνο όταν μαγειρεύετε. Για τους τύπους Πίττα η ώρα των κοκτέιλ με αλμυρά σνακ είναι χειρότερη από ότι είναι για κάθε άλλο τύπο. Η ξηρή, αλμυρή τροφή και το αλκοόλ συνδυάζονται για να ερεθίσουν τις ορέξεις τους και την στομαχική τους επένδυση.
Για να κατευνάσετε τη διαταραγμένη Πίττα, μια καθιερωμένη συμβουλή είναι να ανακατεύετε δυο κουταλιές της σούπας γκι (εξαγνισμένο βούτυρο) σε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα. Το μίγμα αυτό λειτουργεί και σαν καθαρτικό, βοηθώντας στην απόκριση της πλεονάζουσας Πίττα από το σύστημα. Πιείτε το γάλα με γκι αντί να φάτε ένα γεύμα ή δυο ώρες αφού γευματίσετε πολύ ελαφριά. Μπορείτε επίσης να  αντικαταστήσετε με αυτό το πρωινό σας. (Αποφύγετε όμως το γκι σε περίπτωση που  χοληστερόλη σας είναι ανεβασμένη).
Ένας άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμήσετε την Πίτα είναι προσθέσετε στο πιάτο σας την ώρα του φαγητού ένα ειδικό μπαχαρικό σε σκόνη, την Πίττα τσούρνα.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Προτιμήστε                                                   Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Σπαράγγια, μπρόκολα, λάχανα, σέλινο,            Παντζάρια, καρότα, σκόρδο,

Κουνουπίδια, αγγούρια, μαρούλια,                  μελιτζάνες, κόκκινες πιπεριές,

Πράσινα φασολάκια, μπάμιες,                          κρεμμύδια, ραπανάκια, σπανάκι,

Πρασινόφυλλα λαχανικά, μανιτάρια,                ντομάτες.

Μπιζέλια, πατάτες, βλαστάρια,

Γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια.

 

ΦΡΟΥΤΑ

Προτιμήστε                                            Ελαττώστε ή αποφεύγετε

Μήλα, αβοκάντο, κεράσια, καρύδες,          βερίκοκα, μπανάνες, μούρα,

Σύκα, σταφύλια, μάνγκο, πεπόνια,              κεράσια(ξινά), βακκίνια,

Πορτοκάλια, αχλάδια, ανανάδες,                γκρέιπφρουτ, παπάγιας,

Δαμάσκηνα(φρέσκα και ξερά),                   ροδάκινα, τραπεζωνιές.

 σταφίδες                                                  Αποφεύγετε επίσης τα φρούτα                   
(Όλα γλυκά και ώριμα)                               που βγαίνουν στην αγορά ξινά ή
                                                                άγουρα. Τα πράσινα σταφύλια,
                                                                τα πορτοκάλια, οι ανανάδες και
                                                                τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι
                                                                γλυκά.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

Προτιμήστε                                                                Ελαττώστε ή αποφεύγετε  
κριθάρι, βρώμη, σιτάρι,                                               καστανό ρύζι, καλαμπόκι,
άσπρο ρύζι                                                                κεχρί, σίκαλη

 

 

 

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

 

Προτιμήστε                                                                    Ελαττώστε ή αποφεύγετε  
βούτυρο, παγωτό , γάλα                                                 βουτυρόγαλα, τυρί, γιαούρτι,
το άσπρο των αυγών,                                                      κρόκους αυγών, ξινόκρεμες
γκι(εξαγνισμένο βούτυρο)

 

ΚΡΕΑΣ

Προτιμήστε                                                                   Ελαττώστε ή αποφεύγετε  
κοτόπουλο, γαρίδες, γαλοπούλα,                                   κόκκινο κρέας και τα
(όλα σε μικρές ποσότητες)                                             θαλασσινά γενικά.

 

ΟΣΠΡΙΑ

Προτιμήστε                                                                    Ελαττώστε ή αποφεύγετε
ρεβίθια, τόφου και άλλα                                                          φακές
προϊόντα σόγιας.

ΕΛΑΙΑ

Προτιμήστε                                                                    Ελαττώστε ή αποφεύγετε          
καρυδέλαιο, σογιέλαιο,                                                         αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο
ηλιέλαιο, ελαιόλαδο                                                              καλαμποκέλαιο.

 

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
Όλες οι γλυκαντικές ουσίες είναι αποδεκτές, εκτός από το μέλι και τις μελάσες.

 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Προτιμήστε                                                         Ελαττώστε ή αποφεύγετε 
Καρύδες, κολοκυθόσποροι,                                 Όλα τα υπόλοιπα
ηλιόσποροι.

 

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Προτιμήστε                                                              Ελαττώστε ή αποφεύγετε 
Τα μπαχαρικά πρέπει γενικά να                                 Όλα τα πικάντικα βότανα και
αποφεύγονται σαν πολύ                                            μπαχαρικά εκτός από αυτά
θερμαντικά, σε μικρές                                               που αναφέρθηκαν.
ποσότητες όμως μερικά                                             Μπορείτε επίσης να
γλυκά, πικρά και στυφά                                            χρησιμοποιείτε πολύ
μπαχαρικά κάνουν καλό. όπως:                                 περιορισμένα, τα εξής:
καρδάμωμο, πράσινο κόλιανδρο,                                σάλτσα μπάρμπεκιου, κέτσαπ,
κανέλλα, σπόροι κόλιανδρου,                                    μουστάρδα, πίκλες, αλάτι,
άνηθος, μέντα, μάραθο,                                             ξύδι, ξινά ντρέσινγκ για
σαφράνι, τούρμερικ (κιτρινόριζα)                                 σαλάτες, πικάντικα αρτύματα.
Επίσης πολύ μικρές ποσότητες
κύμινου και μαύρου πιπεριού.