Στην Αγιουρβέδα, μία ισορροπημένη δίαιτα δεν περιστρέφεται γύρω από λίπη, υδρογονάνθρακες και πρωτεΐνες. Ούτε δίνεται μεγάλη προσοχή σε θερμίδες , βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά μας είναι γνωστά διανοητικά , όχι μέσα από άμεση εμπειρία. Δεν μπορείτε να ανιχνεύσετε τη βιταμίνη C στην πορτοκαλάδα σας, πολύ λιγότερο δε, τη διαφορά της με τη βιταμίνη Α. Στο μεγαλύτερο μέρος της η δυτική διατροφή βγαίνει μέσα από εργαστηριακή ανάλυση. Η Αγιουρβεδική διατροφή βγαίνει απευθείας μέσα από τη φύση. Όταν οι γευστικές θηλές συναντούν μια μπουκιά τροφής, μια τεράστια ποσότητα χρήσιμων πληροφοριών μεταβιβάζεται στις ντόσα. Δουλεύοντας αποκλειστικά με αυτές τις πληροφορίες, η Αγιουρβέδα μας επιτρέπει να τρώμε μία ισορροπημένη δίαιτα φυσικά, με οδηγό τα δικά μας ένστικτα, χωρίς να μετατρέπουμε τη διατροφή σε ένα διανοητικό πονοκέφαλο.

    Όταν η τροφή μιλάει στις ντόσα σας, έχει να πει πολλά, επειδή μέσα της υπάρχουν οι διαφορετικές guna –βαρύ και ελαφρύ, ξηρό και ελαιώδες, θερμό και ψυχρό. Οι πρωταρχικές όμως πληροφορίες περιέχονται στη γεύση της. Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει έξι γεύσεις ή rasas : γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό είναι οι τέσσερις ήδη γνωστές, συν άλλες δύο, το πικάντικο και το στυφό. Όλες οι καρυκευμένες τροφές είναι πικάντικες. Στυφή είναι η γεύση που κάνει το στόμα σας να σουφρώνει. Η τανίνη στο τσάι είναι στυφή, όπως και η ξερή, αλευρώδης γεύση των φασολιών.

Στην Αγιουρβέδα μία ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει και τις έξι rasa σε κάθε γεύμα. Ένα μενού για δείπνο σαν αυτό που ακολουθεί είναι ισορροπημένο:

Μαρουλοσαλάτα                                          (Πικρό, στυφό)

Κοτόπουλο ψητό στα κάρβουνα

με ρύζι στον ατμό                                         (Αλμυρό, Ξινό, Πικάντικο, Γλυκό)

Παγωτό βανίλια                                            (Γλυκό)

 

Ακόμη και αν αφαιρέσετε το παγωτό σαν επιδόρπιο, το γεύμα αυτό θα παραμείνει ισορροπημένο, από τη στιγμή που διατηρεί και τις έξι γεύσεις. Εάν το κοτόπουλο στα κάρβουνα αντικατασταθεί από ψητό κοτόπουλο, θα έλειπαν οι rasa του πικάντικου και του ξινού. Θα μπορούσαν να επανέλθουν εάν προσθέτατε μερικές φέτες ντομάτες (γλυκό και ξινό) και ραπανιού ( πικάντικο) στη σαλάτα. Δεν είναι αναγκαίο να παραφορτώνετε τα γεύματα σας με κάθε γεύση. Λίγα μόνο ίχνη από χορταρικά και μπαχαρικά προσθέτουν το πικάντικο και το πικρό σε ένα γεύμα. Ούτε είναι καλό να αφήνετε τις ίδιες γεύσεις να κυριαρχούν κάθε ημέρα. Ο βασικός κανόνας είναι να δίνετε στο σώμα σας και τις έξι rasa σε κάθε γεύμα, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται απόλυτα στην τροφή.

 

Πώς να ικανοποιείτε τις ντόσα

Η γεύση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ισορροπία μίας επιβαρυμένης ντόσα, εφόσον η κάθε ντόσα βρίσκεται σε επιφυλακή για τις γεύσεις που τη φέρνουν σε ισορροπία.

Η Βάτα ισορροπεί με το αλμυρό, το ξινό και το γλυκό.

Η Πίττα ισορροπεί με το πικρό, το γλυκό και το στυφό

Η Κάφα ισορροπεί με το πικάντικο, το πικρό και το στυφό.

(Οι πλάγιες γεύσεις έχουν την ισχυρότερη επίδραση στη μείωση μίας ντόσα.)

 

ΔΙΑΙΤΕΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΩΝ

O πιο βασικός οδηγός για το τι πρέπει να τρώμε είναι ο σωματότυπός σας. Εάν είστε Βάτα, η ντόσα αυτή θέλει να ισορροπεί με διαφορετικές γεύσεις από εκείνες της Πίττα ή της Κάφα. Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι γευματίζουν σε ένα καφέ και παραγγέλνουν και οι δύο σαλάτα του σεφ, παγωμένο τσάι και λεμονάδα με ανθρακικό. Εάν ο ένας είναι  τύπος Πίττα, το γεύμα αυτό είναι εξαίρετο, επειδή οι γλυκές γεύσεις και η δροσιά της τροφής βοηθούν στην εξισορρόπηση της Πίττα ντόσα. Εάν όμως ο άλλος είναι τύπος Βάτα, το γεύμα αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Τα ωμά λαχανικά και ιδιαίτερα τα πικρά, τα κρύα ποτά και η έλλειψη συμπαγούς τροφής ρίχνουν τη Βάτα σε ανισορροπία. Όταν τελειώσει το γεύμα , οι δύο άνθρωποι θα φύγουν νιώθοντας διαφορετικά, παρά το ότι έχουν φάει το ίδιο γεύμα. Ο τύπος Πίττα θα αισθάνεται αλέγρος και αναζωογονημένος και ο Βάτα ανικανοποίητος και πεσμένος.

Να γιατί έχει σημασία να ταιριάζετε τη φυσική σας σύνθεση, με τη σωστή δίαιτα. Ακολουθεί ένας πίνακας με τις ιδιότητες των τροφών όπως αυτές επηρεάζουν τις ντόσα.

 

            ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗ ΒΑΤΑ                                ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΒΑΤΑ

              Γλυκό         Βαρύ                                            Πικάντικο         Ελαφρύ

              Ξινό            Λιπαρό                                         Πικρό               Ξηρό

              Αλμυρό      Ζεστό                                                 Στυφό               Κρύο

 

 

ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ                              ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΠΙΤΤΑ

Γλυκό            Κρύο                                                  Πικάντικο        Ζεστό

Πικρό             Βαρύ                                                  Ξινό                 Ελαφρύ

Στυφό             Ξηρό                                                  Αλμυρό           Λιπαρό

 

             ΙΣΟΡΡΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΑ                           ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΑ

Πικάντικο        Ελαφρύ                                            Γλυκό              Βαρύ

Πικρό              Ξηρό                                                 Ξινό                Λιπαρό

Στυφό              Ζεστό                                               Αλμυρό          Κρύο

 

       Όπως βλέπετε, κάθε τομέας περιλαμβάνει τρείς γεύσεις και τρείς guna ή ιδιότητες.

Τις έξι ήδη γνωστές γεύσεις: γλυκό, ξινό, αλμυρό, πικρό, πικάντικο και στυφό. Τις έξι guna, που πηγαίνουν ανά δύο:

Βαρύ ή ελαφρύ- το σιτάρι είναι βαρύ, το κριθάρι ελαφρύ ,το βοδινό είναι βαρύ, το κοτόπουλο ελαφρύ, το τυρί είναι βαρύ , το αποβουτυρωμένο γάλα ελαφρύ.
Λιπαρό ή ξηρό- το γάλα είναι λιπαρό, το μέλι είναι ξηρό, τα φασόλια σόγιας είναι λιπαρά, οι φακές ξηρές, οι καρύδες είναι λιπαρές, τα λάχανα είναι ξηρά.
Κρύο ή ζεστό (ψύχει ή θερμαίνει το σώμα)- το πιπέρι είναι ζεστό, η μέντα είναι κρύα, το μέλι είναι ζεστό , η ζάχαρη είναι κρύα, τα αυγά είναι ζεστά, το γάλα είναι κρύο.

Οι ιδιότητες αυτές μιλάνε απευθείας στη γλώσσα και στο στομάχι. Εάν θέλετε να ισορροπήσετε την Πίττα, αποφεύγετε τροφές που μοιράζονται τις ιδιότητες της. Μία καυτερή πιπεριά, με το να είναι πικάντικη , ζεστή και λιπαρή, θα προκαλέσει φυσικά την επιβάρυνση της Πίττα.Δε χρειάζεται να απομνημονεύσετε αυτές τις ιδιότητες. Αν και τα Αγιουρβεδικά κείμενα δίνουν μεγάλους καταλόγους τροφών όπως αυτές ταιριάζουν στις γεύσεις τους και στις guna, η γνώση αυτή βρίσκεται ήδη μέσα στο σώμα σας. Εάν ισορροπείτε θα θέλετε ζεστή τροφή όταν νιώθετε κρύο, ελαφριά τροφή όταν νιώθετε βαριά.  Το ίδιο ισχύει και για τις γεύσεις. Εάν είστε τύπος Κάφα και σας πηγαίνει η γεύση της πράσινης σαλάτας, αυτό σας λέει ότι ισορροπείτε, επειδή τα πράσινα λαχανικά είναι γενικά πικρά και στυφά( δύο γεύσεις που είναι καλές για σας).

     Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει να ζεί κανείς συντονισμένος με τη φύση – αυτό που σας αρέσει να τρώτε είναι αυτό που το σώμα σας χρειάζεται για την ισορροπία του. Από την άλλη μεριά, εάν είστε το ίδιο πρόσωπο Κάφα και πέφτετε με τα μούτρα στα πατατάκια (αλμυρά), παγωτά (γλυκά) και τυριά ( ξινά), ούτε τα ένστικτα  σας είναι ισορροπημένα, ούτε και η Κάφα ντόσα σας. Ένα απλό γιατρικό είναι να ξεκινήσετε να τρώτε ξανά και τις έξι γεύσεις, μένοντας μακριά από αυτά που  λαχταράτε έντονα. Έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία εξισορρόπησης σας και καθώς θα συμβαίνει αυτό, θα ανακτήσετε με φυσικό τρόπο τα χαμένα ένστικτά σας. Δε θα εγκαταλείψετε τα πατατάκια και τα παγωτά, αλλά μια πράσινη σαλάτα θα σας ικανοποιεί στον ίδιο βαθμό, επειδή θα ικανοποιεί την κυρίαρχη ντόσα σας.

  Πώς να διαλέξετε την κατάλληλη δίαιτα για το σωματότυπό σας  

        Τώρα που γνωρίζετε τις γενικές αρχές πίσω από μία ισορροπημένη Αγιουρβεδική δίαιτα, μπορούμε να προχωρήσουμε  στα ειδικά σημεία κάθε σωματότυπου. Η επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσετε είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση.

1. Επιλέξετε τη δίαιτα που ισορροπεί την κυρίαρχη ντόσα σας. Εάν είστε καθαρός τύπος Βάτα για παράδειγμα , θα ακολουθήσετε γενικά μία δίαιτα κατευναστική της Βάτα. Το ίδιο ισχύει εάν είστε τύπος Βάτα-Πίττα, αν και μπορείτε να κλίνετε στην κατεύθυνση της δίαιτας Πίττα οπότε το έχετε ανάγκη( όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν εμφανίζετε σημάδια επιβαρυμένης Πίττα, για παράδειγμα).Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε το ποια από τις δύο ντόσα θα πρέπει  να κατευνάσετε, σκεφτείτε ποιες είναι οι τροφές εκείνες που από την φύση τους σας κάνουν να νιώθετε υγιείς και ισορροπημένοι. Αυτές θα σας υποδείξουν γενικά την κατεύθυνση για μια σωστή δίαιτα. Εάν είστε ένας ή μία από τους σπάνιους τύπους των τριών ντόσα, μπορείτε συνήθως να τρώτε κάθε είδος Αγιουρβεδικής δίαιτας και να είστε ισορροπημένοι, αλλά για άλλη μία φορά, αφήστε τα ένστικτα, την εποχή του χρόνου και την κατάσταση της υγείας να είναι οι οδηγοί σας.

2. Εάν κάποιος Αγιουρβεδικός γιατρός σας έχει πει να ισορροπήσετε μία συγκεκριμένη ντόσα ακολουθήστε τη δίαιτα της ντόσα αυτής.

3. Αφήστε τη δίαιτα να κλίνει στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η εποχή του χρόνου. Οι εποχιακές αλλαγές απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις  στη βασική δίαιτα σας ( δε θα πίνατε παγωμένο τσάι το χειμώνα, για παράδειγμα, ακόμη και αν είστε ένας έντονα Πίττα τύπος).

  Πώς να διαλέξετε την κατάλληλη δίαιτα για το σωματότυπό σας  

 

         Τώρα που γνωρίζετε τις γενικές αρχές πίσω από μία ισορροπημένη Αγιουρβεδική δίαιτα, μπορούμε να προχωρήσουμε  στα ειδικά σημεία κάθε σωματότυπου. Η επιλογή της δίαιτας που θα ακολουθήσετε είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση.

1. Επιλέξετε τη δίαιτα που ισορροπεί την κυρίαρχη ντόσα σας. Εάν είστε καθαρός τύπος Βάτα για παράδειγμα , θα ακολουθήσετε γενικά μία δίαιτα κατευναστική της Βάτα. Το ίδιο ισχύει εάν είστε τύπος Βάτα-Πίττα, αν και μπορείτε να κλίνετε στην κατεύθυνση της δίαιτας Πίττα οπότε το έχετε ανάγκη( όταν ο καιρός είναι ζεστός ή όταν εμφανίζετε σημάδια επιβαρυμένης Πίττα, για παράδειγμα).

Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε το ποια από τις δύο ντόσα θα πρέπει  να κατευνάσετε, σκεφτείτε ποιες είναι οι τροφές εκείνες που από την φύση τους σας κάνουν να νιώθετε υγιείς και ισορροπημένοι. Αυτές θα σας υποδείξουν γενικά την κατεύθυνση για μια σωστή δίαιτα. Εάν είστε ένας ή μία από τους σπάνιους τύπους των τριών ντόσα, μπορείτε συνήθως να τρώτε κάθε είδος Αγιουρβεδικής δίαιτας και να είστε ισορροπημένοι, αλλά για άλλη μία φορά, αφήστε τα ένστικτα, την εποχή του χρόνου και την κατάσταση της υγείας να είναι οι οδηγοί σας.

2. Εάν κάποιος Αγιουρβεδικός γιατρός σας έχει πει να ισορροπήσετε μία συγκεκριμένη ντόσα ακολουθήστε τη δίαιτα της ντόσα αυτής.

3. Αφήστε τη δίαιτα να κλίνει στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η εποχή του χρόνου. Οι εποχιακές αλλαγές απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις  στη βασική δίαιτα σας ( δε θα πίνατε παγωμένο τσάι το χειμώνα, για παράδειγμα, ακόμη και αν είστε ένας έντονα Πίττα τύπος).

ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΦΑ

Προτιμήστε:

 

Ζεστές, ελαφριές τροφές

ξερές τροφές μαγειρεμένες χωρίς πολύ νερό

Ελάχιστη χρήση βουτύρου, λαδιού και ζάχαρης

Πικάντικες, πικρές και στυφές γεύσεις

Τονωτικές τροφές

 

Ο αργός χαρακτήρας της Κάφα ντόσα δεν την αφήνει να επηρεαστεί εύκολα από το φαγητό, με τον καιρό όμως, οι τύποι Κάφα ανισορροπούν  σαν αποτέλεσμα της κατανάλωσης πολλών γλυκών και πλούσιων τροφών. Μπορεί να προκύψουν και άλλα προβλήματα, αλλά στη δυτική κοινωνία, όπου η ζάχαρη και το λίπος είναι υπεύθυνα για πάνω από τις μισές θερμίδες που καταναλώνονται από το μέσο άτομο, οι Κάφα πρέπει να πάρουν προφυλακτικά μέτρα ενάντια σε αυτές τις επιρροές. Προσοχή επίσης χρειάζεται και το αλάτι, επειδή και αυτό χρησιμοποιείτε κατά κόρο και ενισχύει την κατακράτηση υγρών σε πολλούς Κάφα.

     Οτιδήποτε αυξάνει την ελαφρύτητα πρέπει να προτιμάται όπως ένα μικρό, ελαφρύ πρωινό και βραδινό γεύμα, ελαφριά μαγειρεμένες τροφές, ωμά φρούτα και λαχανικά. Η κατανάλωση καρυκευμένων τροφών ενισχύει την καλύτερη πέψη και ζεσταίνει το σώμα σας. Οι πικρές και στυφές γεύσεις θα σας βοηθήσουν να κάμψετε την όρεξη σας. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε κάνει τη θρεπτική διαδικασία τονωτική και διεγερτική σας βοηθάει να ισορροπήσετε την Κάφα και να απομακρύνετε τον αιώνιο κίνδυνο που απειλεί τους Κάφα, να ενδίδουν ολοκληρωτικά πάνω στο τραπέζι.

Η κατευναστική δίαιτα της Κάφα που ακολουθεί είναι η φυσική επιλογή για το σωματότυπο των Κάφα, εκτός εάν οι συμβουλές του Αγιουρβεδικού γιατρού λένε κάτι αντίθετο. Η στροφή σε μια τέτοια δίαιτα βοηθά πολλούς Κάφα ασθενείς να νιώθουν πιο ισορροπημένοι, ενεργητικοί, ελαφρείς και ευτυχισμένοι με τον εαυτό τους. Εάν υποφέρετε από ελαφρά συμπτώματα ανισορροπίας της Κάφα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, αργό πρωινό ξεκίνημα ή υπερυπνία, η δίαιτα αυτή είναι επίσης βοηθητική. Δοκιμάστε την για έξι εβδομάδες και παρατηρήστε εάν τα συμπτώματα σας ανακουφίζονται.

      Οι υποδείξεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν στη δίαιτα για τον κατευνασμό της Κάφα.

Εάν έχετε επιλογή, διαλέξτε ζεστές αντί για κρύες τροφές σε κάθε γεύμα. Ζεστή εντράδα για κρύο γεύμα αντί για σάντουιτς, ζεστή μηλόπιτα αντί για παγωτό, ψητό ψάρι αντί για τονοσαλάτα. Το ζέσταμα της ψυχρής πέψης της Κάφα είναι πάντοτε καλό για την ισορροπία Οι ξηρές μέθοδοι μαγειρέματος (ψήσιμο στο φούρνο ή σχάρα) είναι καλύτερες για τους Κάφα από τις υγρές (μαγείρεμα σε ατμό, βράσιμο). 
Πριν φάτε τονώστε την όρεξη σας με πικρές ή στυφές γεύσεις αντί για αλμυρές ή ξινές. Η πικράδα των μαρουλιών, των αντιδιών ή του τόνικ θα ξυπνήσει τις γευστικές σας θηλές, χωρίς να σας παροτρύνει να παραφάτε. Το τσάι με τζίντζερ ή ακόμη και μια μικρή δόση από φρέσκια ρίζα τζίντζερ συστήνεται ανεπιφύλακτα. Γενικά θέλετε να είστε σίγουροι ότι σε κάθε γεύμα θα υπάρχουν πικρές και στυφές γεύσεις. Για να τις έχετε, δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε μεγάλες ποσότητες πικρών τροφών. Μια μικρή δόση πικράδας στη σαλάτα ή η στυφάδα των βοτάνων σας δίνει αρκετά. Από τα οικιακά μπαχαρικά το κύμινο, το τριφύλλι, οι σησαμόσποροι και το τούρμερικ είναι ταυτόχρονα πικρά και στυφά.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ισορροπήσετε την Κάφα είναι να προσθέσετε πικάντικες γεύσεις με μπαχαρικά στη δίαιτα σας. Οτιδήποτε πικάντικο είναι καλό, ακόμα και οι καυτερές Μεξικάνικες ή Ινδικές τροφές, που κάνουν τα μάτια σας να τρέχουν. Η λειτουργία αυτή βοηθάει στην αποκάθαρση όλων των βλεννωδών μεμβρανών. Αντίθετα με ότι έχουμε την τάση να πιστεύουμε οι ζεστές, πικάντικες τροφές είναι καλύτερες το χειμώνα και όχι το καλοκαίρι και αντισταθμίζουν τις ιδιότητες του ψυχρού και υγρού που κάνουν την Κάφα να δυσφορεί. 
Οι Κάφα έχουν ανάγκη να τρώνε πρωινό κυρίως για να βοηθηθούν στο πρωινό τους ξεκίνημα και όχι καθαρά για θρεπτικούς λόγους. Αντί να βασίζεστε στο ταρακούνημα της καφεΐνης από τον καφέ, ξυπνήστε το σώμα σας με ελαφρές τροφές που μειώνουν την Κάφα, όπως ζεστό μηλίτη με καρυκεύματα, τηγανίτες από φαγόπυρο με βούτυρο μήλου, μάφινς (μικρές τηγανίτες) από καλαμπόκι και πικρό κακάο με αποβουτυρωμένο γάλα και λόγο μέλι. Γενικά, οτιδήποτε ζεστό και ελαφρύ είναι καλό, ενώ οτιδήποτε κρύο, βαρύ ή γλυκό, όχι και τόσο. Κρύα δημητριακά, κρύοι χυμοί ή γάλα και πάστες τείνουν να προκαλούν συμφορήσεις και υπεραιμίες, ιδιαίτερα τον υγρό χειμωνιάτικο καιρό. Το μπέικον και τα λουκάνικα επιδεινώνουν την Κάφα, εξαιτίας του αλατιού και του λίπους. Εάν δεν πεινάτε το πρωί, δε βλάπτει να παραλείψετε το πρωινό, που για την Αγιουρβέδα θεωρείται προαιρετικό, ειδικά για τους τύπους Κάφα.
Εάν ξυπνώντας το πρωί έχετε μια αίσθηση συμφόρησης, σημάδι πλεονάζουσας Κάφα, η καλύτερη επιλογή είναι μέλι, ζεστό νερό, λεμονάδα και τζίντζερ. Το ζεστό νερό από τζίντζερ είναι εξαίρετο γενικά για τους τύπους Κάφα, επειδή τονώνει το σύστημα και ξεπλένει τα πλεονάσματα της Κάφα. Μια κουταλιά μέλι με ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.
Για πολλούς Κάφα η αποχή από τα γλυκά είναι δύσκολη, αλλά μια δοκιμαστική εβδομάδα με χαμηλή σε ζάχαρη δίαιτα προσφέρει γενικά μια αίσθηση ελαφρύτητας και μεγαλύτερης ενεργητικότητας. Το μέλι συστήνεται ευρύτατα για τους τύπους Κάφα, δε θα πρέπει όμως να παίρνετε πάνω από μια κουταλιά περίπου την ημέρα. Το μέλι δεν είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, επειδή το ζέσταμα, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, αρρωσταίνει το μέλι.
Οι τύποι Κάφα που ανισορροπούν ενδίδουν επίμονα σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το βούτυρο, το παγωτό και το τυρί είναι ότι χειρότερο για αυτούς, τη στιγμή που τέτοιες τροφές κάνουν το σύστημα τους ψυχρότερο και πιο συμφορημένο. Η καλύτερη επιλογή είναι το γάλα με χαμηλά λιπαρά, κατά προτίμηση προβρασμένο για να βοηθήσετε την πέψη του και ελάχιστα μόνο από τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά. Οι σησαμόσποροι  στα φρατζολάκια και στο ψωμί βοηθούν στην αντιστάθμιση της γλυκιάς και βαριάς ιδιότητας του σιταριού, που ούτε κι αυτό είναι ότι καλύτερο για τους Κάφα. Επειδή συνδυάζουν πολύ βαριές γλυκές ιδιότητες, ένα χάμπουργκερ με μιλκσέικ ή ακόμη ένα σάντουιτς με γάλα δε θα πρέπει να προτιμώνται συχνά.
Τα ωμά φρούτα , τα λαχανικά και οι σαλάτες είναι εξαιρετικά ευεργετικές, εφόσον οι ίνες τους τονώνουν την εντερική οδό, πέρα από τα οφέλη των στυφών γεύσεων τους. Σε γενικές γραμμές , η Αγιουρβέδα προτιμά όλες τις τροφές μαγειρεμένες, νομίζουμε όμως ότι εδώ υπάρχει μια εξαίρεση που βοηθά τους περισσότερους τύπους Κάφα.
Κάθε πολυτηγανισμένη τροφή επιδεινώνει την Κάφα. Είναι ένα από τα λίγα πράγματα που θα πρέπει να εξαφανίσετε από τη δίαιτα σας. Δεν είναι ανάγκη να εκτοπίσετε όλα τα λίπη, προσπαθήστε όμως να χρησιμοποιείτε λιγότερο βούτυρο και λάδι στο μαγείρεμα σας. Το καλαμποκέλαιο ζεσταίνει το σώμα. Σε μικρές ποσότητες είναι μια καλή επιλογή μαζί με το αμυγδαλέλαιο και το ηλιέλαιο. Τα φρέσκα και τραγανά λαχανικά στον ατμό, ραντισμένα με λίγο γκι(εξαγνισμένο βούτυρο) είναι καλά για ένα ελαφρύ δείπνο. Οτιδήποτε τραγανό, φρέσκο και τονωτικό ισορροπεί την Κάφα.
Οι τύποι Κάφα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τρώνε έξω. Οι τροφές των fast foods είναι πολύ λιπαρές, αλμυρές και γλυκές. Προτιμάται τον πάγκο με τις σαλάτες και χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερα ντρέσινγκ. Εάν τρώτε σε καλύτερα εστιατόρια, η Ανατολική κουζίνα είναι η ελαφρύτερη, ιδιαίτερα εάν εστιαστείτε περισσότερο στα λαχανικά παρά στο κρέας. Όπου και να πάτε, παραγγείλετε ένα ποτήρι ζεστό νερό αντί παγωμένο, σαλάτα αντί για ζεστή σούπα( εκτός αν ο καιρός είναι κρύος), αποφεύγετε τα ψωμάκια και τα βούτυρα και το επιδόρπιο σας μικρό και όχι πολύ πλούσιο. Οι ζεστές τάρτες φρούτων είναι πιθανόν η καλύτερη επιλογή.
Ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος για να κατευνάστε την Κάφα, είναι να πασπαλίσετε το φαγητό σας με ένα ειδικό μπαχαρικό σε σκόνη, την Κάφα τσούρνα.

 

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΦΑ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

              Προτιμήστε                                                     Ελαττώστε ή αποφεύγετε     

 

Κάθε λαχανικό γενικά όπως:                                        Τα γλυκά και χυμώδη λαχανικά

σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολα,                                όπως: αγγούρια, ντομάτες,

λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα                                    γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια.

καρότα, κουνουπίδια, μελιτζάνες,

σέλινο, σκόρδο, μαρούλια, μανιτάρια,

πρασινόφυλλα λαχανικά, μπάμιες,

κρεμμύδια, μπιζέλια, πιπεριές,

σπανάκι, βλαστάρια, ραπανάκια.

 

ΦΡΟΥΤΑ

           Προτιμήστε                                                         Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Μήλα, βερίκοκα, βακκίνια, αχλάδια,                            αβοκάντο, μπανάνες, καρύδες,

ρόδια.                                                                            χουρμάδες, φρέσκα σύκα,

Γενικά κάθε ξερό φρούτο                                             γκρέιπφρουτ, σταφύλια, μάνγκο,

(βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες).                     πεπόνια, πορτοκάλια, παπάγιας,

                                                                                      ροδάκινα, ανανάδες, δαμάσκηνα

                                                                                      Γενικά τα γλυκά, ξινά ή πολύ

                                                                                      ζουμερά φρούτα.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ

          Προτιμήστε                                                       Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμπόκι,                                Βρώμη, ρύζι, σιτάρι( εκτός αν

κεχρί, σίκαλη.                                                             καταναλώνεται σε μικρές

                                                                                    ποσότητες).

 

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

          Προτιμήστε                                                      Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Αποβουτυρωμένο γάλα,                                             Όλα εκτός από τα παραπάνω.

Μικρές ποσότητες πλήρους γάλακτος

και αυγών(όχι τηγανητά ή μαζί με

βούτυρο).

ΚΡΕΑΣ

          Προτιμήστε                                                      Ελαττώστε ή αποφεύγετε       

 

Κοτόπουλο, γαρίδες, γαλοπούλα.                          Κόκκινο κρέας και τα

(Όλα σε μικρές ποσότητες)                                    θαλασσινά γενικά.

 

ΟΣΠΡΙΑ

 

Όλα τα όσπρια είναι αποδεκτά, εκτός από τα φασόλια και το τόφου.

 

ΕΛΑΙΑ

           Προτιμήστε                                                     Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Αμυγδαλέλαιο, καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο.                Όλα εκτός από τα παραπάνω.

(Όλα σε μικρές ποσότητες)

 

 

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

           Προτιμήστε                                                      Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Ωμό, όχι ζεσταμένο μέλι.                                          Όλα εκτός από τα παραπάνω.

 

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

             Προτιμήστε                                                      Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι.                                  Όλα εκτός από τα παραπάνω.

 

 

 

 

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

            Προτιμήστε                                                    Ελαττώστε ή αποφεύγετε

 

Όλα. (Το τζίντζερ είναι ότι καλύτερο                         Αλάτι.

για την βελτίωση της πέψης σας).