Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου
Χημικός – Researcher of Ayurveda
Πρόεδρος της Ayurveda Hellas & ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Εξαιρετικά χαλαρωτικό και ταυτόχρονα αναζωογονητικό, το καθημερινό αυτό-μασάζ με χλιαρό έλαιο είναι εύκολο στην εφαρμογή και διαρκεί 30 λεπτά μόνο. Μπορείτε να το κάνετε κάθε πρωί στο σπίτι σας, και να αποκομίζετε τα οφέλη αυτής της μοναδικής αυτής θεραπείας ολόκληρη την υπόλοιπη ημέρα.

Στην αγιουρβεδική επιστήμη, το μασάζ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αναζωογονεί τον οργανισμό, βοηθά να «ανοίξουν» όλα τα κανάλια του σώματος, εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία της ενέργειας σε όλα τα μέρη του σώματος και χαρίζει ζωντάνια και σφρίγος, ενώ χαλαρώνει και ενεργοποιεί το σώμα ταυτόχρονα. Καλό είναι να κάνετε ένα επαγγελματικό μασάζ τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα αλλά μπορείτε να το κάνετε-συντηρείτε και μόνοι σας στον εαυτό σας καθημερινά. Το συγκεκριμένο μασάζ γίνεται με ειδικά χλιαρά έλαια και διαρκεί 20-30 λεπτά.


Οφέλη του μασάζ:

Βοηθά στην εξισορρόπηση των doshas. Εξαιτίας της πολυτάραχης ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από υψηλά επίπεδα στρες, άγχος, μια αίσθηση εξουθένωσης και αποδιοργάνωσης, όλα ενδείξεις ότι έχει διαταραχθεί το Vata. Το χλιαρό έλαιο, όντας χλιαρό, λείο και απαλό καταπραΰνει το διαταραγμένο Vata, ενώ το μασάζ βοηθά, επίσης, στην ισορροπία του Kapha, η δε απομάκρυνση τον τοξινών την ισορροπία του Pitta. Επιπλέον, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και αναζωογονεί το ληθαργικό σώμα και νου. Με την τακτική εφαρμογή του μασάζ, οι τοξίνες που έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στις αρθρώσεις και στους ιστούς χαλαρώνουν και απελευθερώνονται μέσα στον οργανισμό για να αποβληθούν στη συνέχεια μέσα από τις φυσικές διαδικασίες αποβολής των τοξινών. Εκτός αυτού, απελευθερώνονται και οι τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στο δέρμα, χαρίζοντας σας έτσι καθαρή, υγιή επιδερμίδα.


- Με το τακτικό μασάζ το δέρμα αποκτά όμορφη όψη. Το μασάζ συμβάλλει στην ενυδάτωση και στη θρέψη του, χαρίζοντας του λεία και στιλπνή εμφάνιση.

- Το abhyangam βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση και τόνωση των μυών.

- Βοηθά την ενέργεια να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και         προωθεί τον εύκολο, γαλήνιο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της διάρκεια της νύχτας.

- Το μασάζ με ειδικό χλιαρό έλαιο βοηθά να ηρεμήσουν ο νους και το νευρικό σύστημα. Θα σας     κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και ήρεμοι και συνάμα πιο συγκεντρωμένοι και σε μεγαλύτερη     εγρήγορση.

- Το μασάζ βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των αισθημάτων. Θα αισθάνεστε ήρεμοι και    σταθεροί και θα βιώνετε την ευδαιμονία που χαρίζει ο τακτικός διαλογισμός.

- Η τακτική εφαρμογή του abhyangam θρέφει και συμβάλλει στην ευλυγισία των μυών. Το μασάζ με χλιαρό έλαιο δυναμώνει και λιπαίνει τις αρθρώσεις κάνοντας τες πιο ανθεκτικές στη φυσιολογική φθορά.

- Το μασάζ σας κάνει να αισθάνεστε ότι ξαναγεννιέστε και είστε γεμάτοι ζωντάνια. Τα αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι η τακτική εφαρμογή του abhyangam καθυστερεί τη φυσιολογική πορεία της γήρανσης.

Πιο συγκεκριμένα το μασάζ βοηθά στα παρακάτω: 

 • Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδιαίτερα στις νευρικές απολήξεις

 • Τόνωση των μυών και ολόκληρης της φυσιολογίας του σώματος

 • Καταπράυνση των νεύρων

 • Λίπανση των αρθρώσεων

 • Αύξηση της νοητικής εγρήγορσης

 • Βελτίωση της λειτουργίας της αποβολής των ακαθαρσιών από το σώμα

 • Απαλότερο και πιο λείο δέρμα

 • Αυξημένα επίπεδα αντοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας

 • Καλύτερος, βαθύτερος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας

 • Καθυστέρηση της γήρανσης

 • Πως γίνεται το αγιουρβεδικό μασάζ;

Χρησιμοποιήστε το ειδικό έλαιο που έχετε ζεστάνει σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να το δέχεστε άνετα στο δέρμα σας. Φυλάξτε το έλαιο του μασάζ μέσα σε γυάλινο μπουκαλάκι και κρατήστε το δοχείο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό βρύσης για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί (αν και ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης είναι η διαδικασία μπεν-μαρί). Βυθίστε τις άκρες των δακτύλων σας μέσα στο χλιαρό έλαιο και απλώστε την ποσότητα αυτή ελαφρά σε ολόκληρο το σώμα σας. Περιμένετε 4-5 λεπτά μέχρι το δέρμα σας να απορροφήσει αρκετό έλαιο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ολόκληρη την παλάμη μαζί και τα δάκτυλα, κάντε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα ασκώντας ομοιόμορφη πίεση. 


Στις ευαίσθητες περιοχές, όπως η κοιλιά ή η καρδιά, ασκήστε πιο ελαφριά πίεση. Στα σημεία που συγκεντρώνονται οι νευρικές απολήξεις, όπως στα πέλματα των ποδιών, στις παλάμες των χεριών και στη βάση των νυχιών, χρησιμοποιήστε περισσότερο έλαιο. Στις στρογγυλεμένες περιοχές του σώματος, όπως στο κεφάλι ή στις αρθρώσεις, είναι καλύτερο να ακολουθείτε κυκλικές κινήσεις, ενώ στις ευθείες περιοχές, όπως βραχίονες και πόδια, είναι προτιμότερες οι ευθείες κινήσεις.


Αφού ολοκληρώσετε το μασάζ, χαλαρώστε για 10-15 λεπτά, αφήνοντας το έλαιο και το μασάζ να κάνουν το θαύμα τους! Όσο πιο πολύ μένει το έλαιο επάνω στο σώμα σας, τόσο πιο βαθιά διεισδύει σε αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, μπορείτε να διαβάσετε κάτι που θα σας χαλαρώσει ή θα σας ανυψώσει πνευματικά, να ξεκουραστείτε, να κόψετε τα νύχια σας ή να ετοιμαστείτε για την υπόλοιπη ημέρα κτλ. Εάν θέλετε, απομακρύνετε το περίσσιο έλαιο με μία πετσέτα και στη συνέχεια απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους. Εάν το πρόγραμμα σας είναι τέτοιο που δεν σας επιτρέπει την καθημερινή εφαρμογή του μασάζ, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο για να το κάνετε τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Θα ανακαλύψετε ότι αξίζει τον κόπο!

Επιλέγοντας το ειδικό για εσάς ελαιο για μασάζ:

Το abhyangam παρέχει τα μέσα ώστε οι ευεργετικές ιδιότητες του υλικού που χρησιμοποιείται στο μασάζ να μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και βοηθά το δέρμα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, να εκτελέσει τις διάφορες λειτουργίες του σωστά και αποδοτικά, είτε πρόκειται για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είτε για τη θρέψη των ιστών μέσω του δέρματος, γι’ αυτό και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ειδικά αγιουρβεδικά λάδια μασάζ που εφαρμόζονται κυρίως το πρωί πριν το μπάνιο ή το ντους, ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών που μπορεί να έχουν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας των ειδικών αυτών αγιουρβεδικών λαδιών) και θεραπευτικό σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας (ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο σας), αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα με τα ειδικά λάδια που συνήθως είναι εμπλουτισμένα με τα αγιουρβεδικά βότανα brahmi, ashwagandha, shatavari, shankhapushpi, tulsi, bhringaraj, turmeric κ.α. Τα βότανα «μαγειρεύονται» ελαφρά μέσα στα έλαια-βάσεις ψυχρής έκθλιψης για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από διάφορες φυσικές επεξεργασίες εμπλουτίζονται με διάφορες ευεργετικές ουσίες όπως σανταλόξυλο, γιασεμί και τριαντάφυλλο για μεγαλύτερη συναισθηματική και νοητική ισορροπία. Ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά δεν χρησιμοποιηθούν τα ειδικά λάδια, τα απλά λάδια σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο, θα πρέπει οπωσδήποτε να θερμαίνονται στους 100ο C.


Η αγιουρβεδική τεχνική abhyangam είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου και εξισορρόπησης του Vata του σώματος. Το Vata είναι ο κυρίαρχος φορέας της αίσθησης της αφής και το δέρμα είναι το κατ’ εξοχήν όργανο της αφής και η κύρια ενέργεια όσον αφορά το νευρικό μας σύστημα.


Επαγγελματικά Αγιουρβεδικό Μασάζ 

Πέρα από το αγιουρβεδικό αυτο-μασάζ, που είναι καλό να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, θα ήταν πολύ ευεργετικό από καιρού εις καιρόν να ωφεληθείτε και από το επαγγελματικό αγιουρβεδικό μασάζ abhyangam (ιδανικά θα είναι καλό να εφαρμόζεται μια φορά την εβδομάδα). Το μασάζ abhyangam είναι ένα απαλό και συνάμα ισχυρό μασάζ που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, και στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά χλιαρά θεραπευτικά έλαια. Τα έλαια είναι ειδικά επιλεγμένα ανάλογα με την prakruti (ψυχοσωματική ιδιοσυγκρασία) του ατόμου και το θέμα που αντιμετωπίζει.


Το μασάζ γίνεται με μαλακό ρυθμικό τρόπο από ένα ή δύο άτομα ταυτόχρονα, για 45 έως 60 λεπτά και σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, από ειδικά εκπαιδευμένους αγιουρβεδικούς θεραπευτές.
Μετά από το μασάζ συστήνεται να κάνετε ένα ατμόλουτρο-βοτανόλουτρο (swedan) ή ζεστό ντους.
Το αγιουρβεδικό μασάζ δεν είναι απλά μια μάλαξη, αλλά μέσα από την διαδικασία εξισορρόπησης των ενεργειών vata,pitta, kapha, επηρεάζει όλες τις ψυχοσωματικές μας λειτουργίες. Παίζει λοιπόν μεγάλο ρόλο το ποιος το εφαρμόζει, σε τι περιβάλλον εφαρμόζεται με τι υλικά, γιατί συν τοις άλλοις έχει να κάνει και με μια “ενεργειακή ανταλλαγή”.


Το μασάζ abhyangam είναι μια βαθιά εξισορροπιστική για όλες τις ενέργειες εμπειρία.Η τακτική εφαρμογή του abhyangam προστατεύει από το στρες, το άγχος, την εξουθένωση και τη διατάραξη κυρίως του Vata. Θρέφει το σώμα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής, προωθεί τον καλό ύπνο, βελτιώνει την υφή του δέρματος, την όραση και παρέχει καλύτερη φυσική σταθερότητα και σθένος.
Τα αποτελέσματα του αγιουρβεδικού μασάζ ενισχύονται με την χρήση αγιουρβεδικών βοτάνων όπως Ashvanganda, Brahmi, Chyavanaprasha.

Το επαγγελματικό μασάζ Abhyangam διδάσκεται και εφαρμόζεται στους πρότυπους χώρους εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών στον Πολυχώρο Ολιστικής Υγείας & Ομορφιάς της Ayurveda Hellas, με στοιχεία:

Ayurveda Hellas A.E.
Αθήνα: Νίκης 28, Πλάκα δίπλα στο Σύνταγμα (τηλ. 210 3632350)